Kategorier
Inspiration
Udvalgte varemærker
Varemærker
kampagne
kunderådgivning
Information

Vedligeholdelsesguide -  Sådan vedligeholder du dine sko

På Care of Carl og i Carl Magazine taler vi ofte om sko i god kvalitet og ser på os selv som talsmænd for kvalitet og en lang levetid. Noget, som går hånd i hånd med lige præcis dette, er netop skopleje.

Med den rette pleje og vedligeholdelse kan du forlænge levetiden for dine sko betydeligt og få dem til at se nye ud i længere tid. For at dine sko skal forblive pæne og holde så længe som muligt, har vi samlet en række gode plejetips, så du kan se hvordan du skal vedligeholde dine sko. Guiden er blevet lavet i samarbejde med skomager Jörgen Stålborn fra Hojs i Borås, som flere gange er blevet svensk mester i reparation af sko. 

Skomakaren granskar ett par brogues från Loake 1880
Skomager Jörgen Stålborn fra Hojs Skomageri i Borås, undersøger et par brogues fra Loake 1880.


GENERELLE TIPS

  • Brug dine sko forsigtigt i begyndelsen. Gå med dem et par timer, så de former sig efter dine fødder og lad dem derefter stå.

  • Undgå at bruge dine sko to dage i træk. En dag på to dage, er en god grundregel. Vi sveder flere centiliter per dag og skoene har derfor brug for tid til at tørre helt. Brug en skoblok. Dette hjælper med at holde på skoens form og absorberer fugten. Skoblokken skal helst være af cedertræ. Undgå gerne blokke i plast, da de isolerer fugten og gør mere skade end gavn.

  • Brug et skojern når du tager skoen på. Hvis du prøver at presse foden ned eller tvinge den ned med fingrene kan det ske at skoens hæl bliver ødelagt.

  • Vær sikker på at snørrebåndene ikke er stramme når du tager skoen af. På denne måde mindsker du slitagen og forlænger levetiden.

  • Hvis dine sko skulle gå hen og blive meget våde, så undgå at tørre dem i direkte varme, da skindet let kan sprække. Fyld dem hellere med papir således at det meste af fugten bliver absorberet, og lad dem tørre ved stuetemperatur. Brug herefter en skoblok så de beholder formen.

  • Vær forsigtig med at gå lange ture på vådt underlag med en sko af skind. Skind slides langt hurtigere på våde underlag, end på tørre.

  • Rengør, imprægner og smør dine sko ind med jævne mellemrum, så kommer de til at holde betydeligt længere. Husk at et par nye sko ofte bare har en gummiprægnering og derfor bør imprægneres yderligere før de bruges første gang. Glem ikke at pleje dine skindsåle, hvis skoen har det.


FØR DU BEGYNDER
Når det kommer til vedligeholdelse handler det ofte om at gøre ting i den rigtige rækkefølge og have tålmodighed. At bruge god tid og vente på at de forskellige vedligeholdelsesprodukter virker, er noget af det vigtigste at huske på, når du plejer dine sko. I værste fald kan et arbejde som er gjort for hurtigt resultere i misfarvninger og at skoene faktisk ældes hurtigere. Derfor er det vigtigt at tage sig god tid og følge instruktionerne herunder, så vidt det er muligt.

Som en tommelfingerregel har sko brug for pleje og vedligeholdelse for hver tiende gang de bliver brugt. Så afhængigt af hvor ofte du bruger dine sko kan de trænge til vedligeholdelse hver måned, hver tredje måned eller endda endnu sjældnere. Dette afhænger selvfølgeligt af hvor stor din skosamling er og dine muligheder for at bytte mellem forskellige par sko.

Brogues med skoblock i
Før du begynder med at vedligeholde dine sko, er det altid en god ide at sætte skoblokke i skoene.

Uanset hvilken type materiale dine sko er lavet af, bør du, inden du starter med vedligeholdelsen, bruge et par skoblokke. En skoblok presser folderne ud og gør skoen nemmere at håndtere, således at vedligeholdelsen bliver mere optimal. Desuden bør du også tage snørrebåndene ud, da de ellers let kan komme i vejen. Når du har gjort dette bør du børste støv og andet skidt væk fra skoene, da dette ellers kan være med til at hæmme virkningen af diverse vedligeholdelsesprodukter.

UDSTYR
Alt efter hvilke sko du har i garderoben har du brug for forskelligt vedligeholdelsesudstyr. Under hvert afsnit kan du finde anvisninger omkring hvad der er nødvendigt under de respektive steps.

Noget som altid er vigtigt ved skopleje er børster. Det er vigtigt at man undgår at bruge samme børste til flere produkter. Dette gælder især for påsmøringsbørster, hvor du helst skal have en for hvert sko- og vokscreme som du har. Dette er både fordi du ikke skal blande evt. forskellige farver, men også for at de forskellige vedligeholdelsesprodukter ikke neutraliserer hinandens effekt når de blandes på børsten. Ved pudsebørster behøves man ikke at være lige så forsigtig, men det er dog stadig en god ide at have en til lysebrun, en til mørkebrun og en til sort. Det samme er gældende for mokkabørster, hvor du bør have forskellige børster til lyse og mørke farver.

Generelt er det desuden altid en god ide at have et forklæde eller lignende på, da der ellers nemt kan komme pletter på tøjet.


VEDLIGEHOLDELSE AF SKIND

BSom det første skal du altid starte med at sætte et par skoblokke i skoene, samt børste skidt og støv væk. Herefter kan selve vedligeholdelsen begynde. Som udgangspunkt trænger skoene til at blive vedligeholdt efter hvert tiende brug, og derudover har skindet godt af at blive rengjort med skindrengøring, som eksempelvis Saphir Renovateur, ved hver tiende pusdning.

RENGØRING AF SKIND
Udstyr
-Rengøringscreme
-Påsmøringsbørste
-Pudseklud

Sådan gør du

Rengøring fjerner gammel og overflødig creme fra skoen. Som en tommelfingerregel skal man rengøre skoen ved hver tiende pusning, således at den gamle creme bliver fjernet så den nye bedre kan trænge ind i skindet og pleje det.

Brug en påsmøringsbørste til at påføre et yderst tyndt lag rengøring på skoen. Som udgangspunkt skal den totale mængde du bruger til et par sko svare til en en-krone. Når du rengør skoen kommer den sandsynligvis til at blive en smule mørkere, det er dog ikke noget at blive bekymret for, da det er helt normalt. Lad rengøringen virke i omkring fem minutter før du med en let hånd tørrer den af med en klud. Du vil hurtigt kunne mærke at kluden bliver beskidt og fedtet pga. al den overflødige Skocreme. For at være sikker på at du har fået fjernet al overflødig creme fra skoen, kan du køre skoen hen over din underarm, for at mærke om den er tør. Hvis skoen er tør er den rengjort og du vil kunne forsætte videre til næste trin.

Påstrykningsborste med lagom mängd läderrengöring på
Start med kun at tage en lille smule skocreme. Du behøver ikke meget på børsten.

Påstrykning av läderrengöring på en lädersko
Påfør skocreme på skoen og smør den ud.

Torkar av gammal smuts från sko med läderrengöring
Når du tørrer skoen af kommer du til at opdage at overflødig creme følger med på kluden.

Skomakare visare att man ska vara noga i svåra hörn
Vær nøje med at rengøre alle kanter på skoene som f.eks. broguemønster og ved sålen.

VEDLIGEHOLDELSE AF SKINDET
Udstyr
-Skocreme
-Påsmøringsbørste
-Pudsebørste (gerne af hestehår)

Sådan gør du

For at give dine sko den bedste pleje, anbefaler vi at du behandler dem med skocreme efter ca. hvert tiende brug. Til dette foreslår vi at du anvender produktet Creme Pommadier 1925 fra Saphir, et produkt som både imprægnerer skoene, såvel som giver dem ny glans.

Begynd med at påføre små pletter af creme på skoen med en påsmøringsbørste. Den totale mængde creme du bruger til et par sko bør ikke overstige størrelsen af en en-krone. Husk at der er relativt mange farvepigmenter i Creme Pommadier 1925, så for ikke at miste skoens oprindelige farve bør du ikke bruge for meget af creme. Faktisk er et godt råd ved skopleje, at man hellere skal bruge lidt for lidt end lidt for meget.

Der findes også skocreme uden pigmenter, disse bør man være forsigtig med da de ved hyppigt brug kan give skoen en ucharmerende grå hinde.

Efter at have fordelt creme på skoen kan du begynde at smøre den ud med din påsmøringsbørste, så den fordeles jævnt. Undgå at stryge creme på i cirkler, stryg den hellere på i rullende bevægelser, da det er mere skånsomt for skindet. Lad derefter cremen virke i omkring fem minutter. Når der er gået fem minutter kan du med let hånd begynde at børste skoene med en pudsebørste. Når skoen begynder at blive lidt blankere, kan du øge trykket på skoen for at give den lidt ekstra glans. Undgå at børste skoen alt for hårdt det samme sted, da det kan give friktionsskader og mørke pletter.

For at afgøre om behandlingen er færdig eller ikke, kan du se om børsten er tør. Hvis børsten er tør er vedligeholdelsen færdig. Dette forudsætter at du har brugt rigeligt med Skocreme. Hvis du vil have skoene til at få endnu mere glans kan du behandle dem med en voks, hvilket vi vil komme nærmere ind på i næste afsnit.

Skovårdsborste med lagom dosering av Saphir Creme Pommadier 1925
Normalt behøver du ikke megen skocreme for at få et fint og plejende resultat. Start forsigtigt ud.

Lädersko påstruken med Saphir Creme Pommadier 1925
Put små klatter skocreme på skoen for at få en passende mængde. Smør derefter grundigt ud.

Skokräm som verkar på lädersko
Skoene kan blive en smule matte når du har smurt skocreme på. Lad dem stå nogle minutter. Lad dem stå nogle minutter.

Skomakare som borstar sko behandlade med Saphir Creme Pommadier 1925
For at få glansen frem i skoene skal du pudse dem med en pudsebørste.

Sko behandlad med Saphir Creme Pommadier 1925
Resultatet efter en behandling med Saphir Creme Pommadier 1925.

GIV SKOEN LIDT EKSTRA GLANS
Udstyr
-Vokscreme
-Påsmøringsbørste
-Pudsebørste (gerne af gedehår)

Sådan gør du
For at få lidt ekstra glans i skoene anbefaler vi at du, efter at have plejet dem med skocreme, pudser dem med en voks, f.eks. Pate De Luxe fra Saphir. Produktet er først og fremmest til for at give skoen ekstra glans og tilfører derfor ikke skoen meget ekstra "næring", denne opgave er forbeholdt skocremen, som Creme Pommadier 1925 fra Saphir.

Start med at smøre et tyndt lag af voks over hele skoen. Når skoen begynder at blive en smule grå begynder voksen at virke. Lad skoen stå i mindst fem minutter, du kan også godt lade den stå eksempelvis natten over. Derefter børster du skoen med en let hånd med pudsebørsten. Brug gerne en børste lavet af gedehår, da det giver den absolut bedste glans. En nylonstrømpe eller en normal børste kan også bruges, men det giver ikke den samme glans.

Du kan også bruge lidt voks på kanterne af skoens såle for at give dem en bedre glans.

Påstrykningsborste med lagom dosering av Saphir Pate de Luxe
Put små klatter voks på skoen, så der er en passende mængde.

Påstrykning av Saphir Pate de Luxe på sko
Smør forsigtigt voksen ud over hele skoen.

Påstruken mot inte påstruken med Saphir Pate de Luxe
Skoen til venstre er blevet smøret ind i voks, skoen til højre er stadig ubehandlet.

Borstar skon med Saphir pate de Luxe för glans
Puds skoen med en pudsebørste for at opnå en god glans. Gerne en børste af gedehår.

Skor färdigbehandlare med Saphir Pate de Luxe
Et par færdigbehandlede sko i modellen Buckingham fra Loake 1880.


PLEJE AF MOKKA/NUBUCK
Der findes en del som hævder at mokka og nubuck er vanskeligere at vedligeholde end andre materialer, det er vi ikke helt enige i. Mokka og nubuck er faktisk nogle af de mest simple materialer at pleje, da de i bund og grund kun har brug for vedligeholdelse med en mokkaspray et par gange i måneden, selvfølgelig alt efter hvor meget skoene bliver brugt. Udover mokkasprayen, er det en god ide at dybderengøre skoene en eller et par gange i året.

Borstar mockaskor med en mockaborste
Start altid med at børste skoene af med en mokkabørste.

Før du starter med vedligeholdelsen af dine sko, skal du sørge for at fjerne skidt og støv med en mokkabørste, så dette ikke forhindrer den nye imprægnering i at virke. En mokkabørste kan være fremstillet af stål eller rågummi, og evt. af begge dele. Når du børster skoen vil den højst sandsynligt skifte farve, hvilket er fordi læderfibrene kommer til at ligge i forskellige retninger. For at undgå dette kan du prøve dig frem i forhold til hvilken retning du vil have fibrene til at ligge.

RENGØRING
Udstyr
-Mokkarengøringsmiddel
-Påsmøringsbørste
-Skål med vand
-En håndvask

Sådan gør du
En gennemgående rengøring af dine mokka- eller nubucksko, er kun noget du behøver at gøre yderst sjældendt. Det kommer selvfølgelig an på hvor ofte du anvender skoene, men en gang i året er som udgangspunkt rigeligt. For at rengøre skoen skal du bruge et godt produkt, som eksempelvis Saphirs Omni’Nettoyant, som kan bruges både til sko i mokka, nubuck og tekstil.

Start med at hælde mokkarengøringsmiddel op i en skål, og bland det med lunkent vand. Tag påsmøringsbørsten, dyb den i blandingen og begynd at smøre rengøringsblandingen ind i skoene. Når dette er gjort lader du skoene stå et par minutter, hvorefter du skyller dem under vandhanen i lunkent vand. Før du sætter skoene til at tørre bør du forsøge at børste dem i fibrenes retning, da dette vil give et pænere resultat. Vær desuden forsigtig med at der ikke kommer vand ind i skoen, og hav heller ikke skoene for længe under rindende vand, da skind generelt ikke har godt af for meget vand.

Nu skal skoene tørre. Hvis du har anvendt skoblokke bør du tage disse halvvejs eller helt ud, så skoene ikke bliver udvidet. Husk ikke at tørre skoene i direkte varme, eksempelvis på en radiator, da dette kan gøre at skoene tørrer ud og skindet sprækker.

Når skoene er tørre efter en dags tid, skal du børste dem med en mokkabørste og behandle dem med imprægneringsspray. Dette kommer vi dog til i næste del.

Styker på mockarengöring med påstrykningsborste
Smør en blanding af mokkarengøringsmiddel og vand på skoene.

Borsta av mockarengöring under rinnande vatten
Efter at skoene har stået et par minutter børster du skidt og rengøringsmiddel væk under rindende vand.

Blöta mockaskor efter rengöring
Vær forsigtig med ikke at holde skoene for længe under rindende vand, men bare lige skylle skidt og rengøring væk.

Blöta mockaskor som håller på att torka
Lad skoene står og tørre en dag.

IMPRÆGNERING
Udstyr
-Mokkabørste
-Imprægneringsspray (enten neutral eller pigmenteret)

Sådan gør du
Til denne del kan man med fordel stå udenfor, da imprægneringssprayen har en stærk og gennemtrængende lugt.

Start med at børste skoene af med en mokkabørste for at fjerne gammelt skidt. Derefter kan du spraye med en imprægneringsspray som eksempelvis Renovateur fra Saphir. Brug gerne en tilpasset pigmenteret imprægneringsspray for at give skoene en smule farve. Hellere en smule for lys end for mørk.

Når du sprayer kan du forsigtigt starte med at presse knappen halvvejs ned for at få mindre doser af spray ad gangen. Efter du har sprayet skoene bør du lade dem stå og tørre før du igen tager dem i brug.

Borstar av mockaskor med en mockaborste
Før du imprægnerer et par mokkasko er det en god ide at børste dem af med en mokkabørste.

Rengjorda mockaskor redo för att impregneras
Skoene får en anden overflade når du har børstet dem af.

Sprayar impregneringsspray på mockaskor
Spray skoene med imprægneringssprayen, enten udendørs eller i et rum med god ventilation.

Mocka skor impregnerade med pigmenterad impregneringsspray
Et par færdigbehandlede sko efter rengøring og imprægnering med pigmenteret imprægneringsspray.VEDLIGEHOLDELSE AF TEKSTIL
Sko som er lavet af tekstil kan vedligeholdes nærmest ligesom et par sko i mokka. Du kan rengøre disse med et produkt som Saphirs Omni’Nettoyant og og derefter imprægnere dem med imprægneringssprayen Renovateur i en neutral farve. For instruktioner om hvordan du gør dette kan du gå afsnittet igennem, hvor vi forklarer hvordan man plejer og vedligeholder et par mokka eller nubuck sko.


VEDLIGEHOLDELSE AF LAKSKO
En laksko har slet ikke behov for at blive imprægneret, da den allerede er færdigbehandlet og en yderligere imprægnering derfor ikke ikke vil have nogen effekt. Rengør i stedet skoen med en klud og lunkent vand, hvorefter de kan pudses blanke med en klud af bomuld.

Du kan evt. også behandle sålekanten med en vokscreme for at give den lidt ekstra glans.


VEDLIGEHOLDELSE AF CORDOVAN
Cordovan har ikke brug for særlig meget vedligeholdelse. Skindet er allerede så mættet med fedt fra produktionen at det sjældent kan tage imod mere.

Hvis skindet er mat kan du evt. pudse det op med en klud for at give det mere glans.


VEDLIGEHOLDELSE AF SYNTETISK SKIND
I og med at sko af syntetisk skind ikke er lavet af et levende materiale, har de heller ikke brug for samme grad af vedligeholdelse og suger heller ikke skocreme til sig. Dog findes der stadig et par metoder til at sørge for at skoene er ekstra fine.

Start med at børste skidt væk fra skoene, og tør derefter efter med en fugtig klud. Herefter kan du vælge at imprægnere skoene med en imprægneringsspray (se vedligeholdelse af Mokka) eller give dem ny glans med en voks (se afsnittet om skind).

Husk at man skal være forsigtig med at pleje sko som er lavet i et syntetisk materiale, da materialet kan reagere på kemikalier fra behandlingsprodukterne.


VEDLIGEHOLDELSE AF SÅL OG HÆL
Vær gerne lidt ekstra god mod dine skindsåle med en neutral skocreme. Dette giver dem en ekstra imprægnering, hvilket de kan trænge til, da sålerne er det der bliver mest slidt ved brug af dine sko.

Hvis dine såler er meget slidte kan du desuden overveje at tage skoene med til en skomager og få skiftet dem ud. Det samme gælder for hælene. Dette er med til at forlænge skoenes levetid. 


SALTPLETTER
Salt (specielt i vinterhalvåret) er noget som er utroligt hårdt for sko. Den mest effektive måde at undgå problemer med salt, er ved at være proaktiv. Når du ved, at du har gået i salt, er det vigtigt at tørre skoene af med en fugtig klud så snart du kommer hjem. På denne måde får du fjernet det meste af saltet, som ellers kunne trænge ind i skindet og ødelægge overfladen.

Det er svært at fjerne eksisterende saltpletter, men du kan prøve at gnide pletterne med lidt citronvand og en Scotch-brite svamp eller en anden rengøringssvamp i et lidt grovere materiale. Dette kan ofte hjælpe på problemet.

Tekst: Jon Carrington, Care of Carl
Foto: Evelina Svantesson, Care of Carl
Skomager: Jörgen Stålborn, Hojs Skomakeri i Borås

Ingen kommentarer
Vær den første til at kommentere:
Navn:
E-MAIL: (valgfri svarnotificering)
Angiv koden: dGsKFc (bekæmper spam)