
Slipset er dødt!? Længe leve slipset!
Publiceret 15-01-2017
Præcist hvornår slipset, som vi kender det idag, begyndte at blive anvendt vides ikke med sikkerhed, men man mener, at det skete i England i byen Macclesfield i slutningen af 1800-tallet. Macclesfield var på daværende tidspunkt, og er det stadig i dag, et af de steder hvor noget af det fineste silke i verden bliver produceret. Netop dette silke blev brugt til at fremstille slips til universiteter, regimenter og lignende, hvor deres mønstre blev brugt til at signalere en form for samhørighed.
Der skulle dog yderligere gå nogle år før at slipset fik præcist samme udseende og funktion som det har i dag. Det var to innovative tiltag der førte til at slipset blev udviklet til slipset, som vi kender det i dag. Det første tiltag stod amerikaneren Jesse Langsdorf for, da han fandt på at man skulle skære stoffet i 45 graders vinkel og sy slipset sammen ud fra tre dele. Dette revolutionerede slipset og gjorde at det holdt sin form bedre, samt det fik en længere levetid.
Siden disse to tiltag blev udviklet har slipset konstruktion stort set været uændret. Der har selvfølgelig været forskellige trends i forhold til længden, bredden, mønstre, materialer osv., men grundkonstruktionen er den samme. I starten af 60'erne var det eksempelvis ekstremt moderne med smalle ensfarvede mørke slips, men det i slutningen af 70'erne var stik modsat med 10-11 cm brede slips og gerne i nogle vilde farver og mønstre.
Også slipseknuden har haft stor variation. For mig findes der dog kun to alternativer, når det kommer til slipseknuder, hvoraf den ene er min klare favorit, nemlig four-in-hand knuden. Denne klassiske knude er tidløs og tilføjer man en lille "dimple" under knuden, er den utrolig elegant. Four-in-hand knuden siges at være opkaldt efter en gentlemanklub i London med samme navn.
Det andet alternativ, som jeg personligt er mindre vild med, er den symmetriske winsorknude. Den er opkaldt efter et af de største stilikoner nogensinde, Edward VII, Prinsen af Wales eller Hertugen af Windsor. En smule paradoksalt eftersom han aldrig anvendte windsorknuden, i hvert fald hvis man skal tro på historikerne. I stedet brugte han faktisk netop en four-in-hand knude, men stoffet fra hans slipseleverandør, Hawkes & Curtis, var blot så tykt foret, at knuden i højere grad mindede om en windsorknude som vi kender den i dag.
I løbet af de sneste årtier har slipset fået en gradvist mindre rolle i mandens garderobe, såvel som arbejdsgarderobe. Slipsets retræte startede for alvor i 90'erne, da flere og flere teknologi- og IT-virksomheder begyndte at se dagens lys. I disse virksomheder var dresscoden (eller den manglende dresscode) langt mere afslappet, og i nogle virksomheder indførte man endda et forbud mod slips som en del af en strategi eller PR-kampagne. Det havde formentligt noget at gøre med at slipset ansås som gammeldags og konservativt, hvilket man ikke ville associere med sin virksomhed eller produkter. Nogle virksomheder undlod det totale boykot og lavede i stedet en halvvariant og indførte casual friday på amerikansk manér, hvor man kunne klæde sig afslappet om fredagen.
Slipset har altså været på retræte, men er heldigvis ikke dødt endnu, og jeg kommer i mange år fremover. I forhold til kombinationer, snit, materialer, farver og mønstre er det kun ens egen kreativitet som sætter grænser, og slipset kommer sikkert både til ændre og udvikle sig i forskellige udformninger. En ting er dog sikkert, når det kommer til hvordan jeg vil bære mit slips, og det er at det bliver med four-in-hand knuden.
Slipset lever, længe leve slipset!
Tekst: Olof Nithenius
Foto: Evelina Svantesson
Vil du fortsætte hvor du var?
Kunderådgivning
Chat

Generelle spørgsmål
I uge 27 har vi begrænsede åbningstider på telefon. Venligst send en e-mail til [email protected]
Du kan finde vores svar på de mest stillede spørgsmål her.
Vi besvarer din mail inden for 24 timer på hverdage.
Personlig stilrådgivning
Vi tilbyder i øjeblikket personlig stilrådgivning både via digitale og fysiske kundemøder i forbindelse med vores hovedkontor i Borås, Sverige.
Hvis du er interesseret og vil booke en tid med vores personal shopper, send en e-mail til [email protected], hvor du også angiver, om du ønsker et digitalt eller fysisk møde. Vi vender tilbage med flere detaljer og forslag til tider.
Vores stilrådgivere ser frem til at hjælpe dig med at opdatere din garderobe og investere i kvalitetsklæder, der holder over tid!