Log ind

Dresscodes

Dresscodes

VÆLG DRESSCODE:
Jakke og bukser  •  Jakkesæt  •  Mørkt jakkesæt
Smoking  •  Kjole og hvidt

Hver situation i livet kræver sin påklædning. For at gøre det enklere ved formelle begivenheder, findes der forskellige dresscodes, som giver en ide om, hvordan man skal klæde sig. Dresscodes er til dels til for at give gæsterne en ide til påklædning, samtidig med at de også er til, for at undgå at nogle af gæsterne kommer til at føle sig utilpas pga. en "forkert" påklædning. Selvfølgelig behøver man ikke slavisk at følge en dresscode til perfektion, men omvendt skal man heller ikke se bort fra en dresscode, da man i så fald kan virke uhøflig og respektløs. Herunder præsenterer vi de mest anvendte dresscodes, hvornår de skal bruges, og hvordan man følger dem.

  

Udda kavaj


Jakke og buks

Jakke og bukser

Formalitetsgrad: Lav

Engelsk udtryk: Smart Casual, Sport Coat and Odd Trousers

 

Indebærer:

Jakke og bukser i forskellige farver og evt. materialer. Kan være mere formelt, f.eks. blå blazerjakke og grå bukser, og lidt mindre formelt, f.eks. tweedjakke og chinos.


Sættes sammen med:

Her er der gode muligheder for mere eller mindre frit at kunne vælge mellem farver og mønstre, sammenlignet med andre dresscodes. Skjorten kan være alt fra lyseblå til bordeaux. Skoene kan være formelle som f.eks. et par oxford i læder eller mere uformelle som eksempelvis sejlersko. Slips er ikke påkrævet, men kan sagtens bæres, hvis begivenheden, man er til, er lidt finere. Man kan tillige benytte en sløjfe (butterfly) med en sportsjakke.

 

Anvendes:

Dresscoden "sportsjakke og bukser" er et mindre formelt alternativ til dresscoden "jakkesæt", der indebærer ensfarvet jakke og bukser og evt. vest. Sportsjakke og bukser i dag udbredt på mange arbejdspladser, og benyttes også tit, hvis man er på bar eller i byen med venner. En afslappet barnedåb vil også en typisk situation, hvor man kan nøjes med sportsjakke og bukser.
Klädkod kavaj
Jakkesæt

Lyst jakkesæt

Formalitetsgrad: Lav til mellem

Engelsk udtryk: Business casual

Indebærer:

Et lyst jakkesæt, fx et lysegråt jakkesæt, tilhører sommerhalvåret. Ligesom andre jakkesæt er det ellers defineret ved, at jakke, bukser og evt. vest er syet af samme stof.

 

Sættes sammen med:

En hvid eller en lyseblå skjorte er et sikkert valg med et lyst jakkesæt. En blå- eller rødstribet skjorte er andre muligheder. Man kan også benytte en pink skjorte med et lyst jakkesæt. Skoene kan både være i ruskind eller læder, og i oxford- eller derbydesign. Med hensyn til skoenes farve er brun eller sort altid i orden. Når det kommer til strømperne, så er det nemmeste og mest diskrete at finde en farvenuance, der lægger sig op ad buksernes farvenuance. Slipset kan være klassisk blåt eller rødt, eller i en mere livlig sommerfarve.

 

Anvendes:

I sommerhalvåret om dagen, både til begivenheder som konfirmation, bryllup og barnedåb, og til mindre formelle forretningsmæssige sammenhænge.
Klädkod mörk kostym
Mørkt jakkesæt

Mørkt jakkesæt

Formalitetsgrad: Mellem

Engelsk udtryk: Dark Suit, Business Suit, Formal

 

Indebærer:

Et mørkt jakkesæt i blåt eller gråt, eller evt. sort. Ensfarvede mørke jakkesæt ses mest til formelle begivenheder, men mønstre er mulige. Nålestriber og kridtstriber er de mest udbredte mønstre i den forbindelse.

 

Sættes sammen med:

Hvid skjorte eller lyseblå skjorte og et ensfarvet eller diskret mønstret slips. Du kan med fordel også bære manchetknapper. Som sko anbefaler vi, at du bærer et par brune eller sorte oxfords i glat læder. Vil du følge den traditionelle dresscode helt til punkt og prikke, så bærer du ikke brune sko om aftenen, men denne regel mener vi dog ikke, at du nødvendigvis længere bør rette sig efter, da den hovedsageligt blev håndhævet i ældre tid.  Er du i tvivl, så er et par sorte oxfords dog altid det mest sikre og formelle valg. Hvad angår strømperne, så bør disse være i samme farve eller tone som jakkesættet.

 

Anvendes:

Til kirkegang af enhver slags, jubilæer mv. Ensfarvede udgaver egner sig også som aftenjakkesæt, mens mønstrede jakkesæt bør forbeholdes begivenheder om dagen.
Klädkod smoking
Smoking

Smoking

Formalitetsgrad: Høj

Engelsk udtryk: Black Tie, Tuxedo, Dinner Jacket

 

Indebærer:

Sort eller midnatsblå smoking, hvid smokingskjorte, vest eller halvvest, sort butterfly og laksko. Til en dobbelradet smokingjakke bæres der dog hverken vest eller havevest.

 

Sættes sammen med:

Jo højere man kommer i formalitetsgraderne, jo mindre valgmuligheder har man når det kommer til sammensætningen af påklædningen. Hvis ikke man er alt for konservativ, kan man dog alligevel veksle mellem farven på vest eller butterfly, og evt. skifte lakskoene ud med et par sorte oxfords.

 

Anvendes:

Smokingen anvendes om aftenen, ikke om dagen, og til begivenheder såsom nytår, bryllup, premiereforestillinger, prisuddelinger o.lign.


 

 Frack
Kjole og hvidt
 

Kjole og hvidt

Formalitetsgrad: Meget høj

Engelsk udtryk: White Tie, Tailcoat, Full Dress

 

Indebærer:

Kjole og hvidt, galla, aftenkjole, ”svalehale”, ”pingvin”. Hvis indbydelsen siger "kjole og hvidt", så betyder det, at man skal i en sort skødefrakke med sorte matchende bukser og hvid skjorte med knækflip og bære sorte laksko nederst.

 

Sættes sammen med:

Her har du nærmest ingen muligheder for selv at kunne påvirke påklædningen, dog er der et par enkelte muligheder. Har du nogle formelle medaljer eller ordener, så kan du evt. bære disse på kjolefrakken venstre bryst. Desuden kan du også vælge at bære et par hvide handsker, og hvis du skal være udendørs, en høj sort hat, hvidt silketørklæde og sort kappe. Når det kommer til sko, kan du vælge mellem sorte laksko med eller uden snøre.

 

Anvendes:

Denne påklædning bruges relativt sjældent. Ved anledninger som bryllup, bal og akademiske højtideligheder kan denne påklædning være påkrævet. Skulle du få æren af at blive inviteret til galla hos dronningen eller nobelmiddag, er dette også den rette påklædning.


Welcome!
We only deliver to addresses within following countries.
You may continue browse on this .x but we are not able to deliver any goods outside this country.

Sweden

Norway

Denmark

Finland
Save my choice
Continue to Denmark »