✓ FRI FRAGT  ✓ 1-3 DAGES LEVERING
Skomanual

Skomanual

Herunder finder du beskrivelser af de skomodeller som indgår i vores sortiment, samt information om skoens konstruktion og detaljer.

 


Skomodeller


Bilskoen

Bilskoen

Bilskoen er en moderne klasikker. Skoens oprindelige opfinder er omdiskuteret, men det siges at italieneren Gianni Mostile var den første der begyndte at sælge bilskoen i 1963. Skoen har et afslappet mokasindesign , hvor sålen går op langs hælen. Ofte er sålen konstueret af små gummisektioner, der sidder på skoens underside. Denne konstruktion giver en meget blød sko, der tilpasser sig foden, og er utrolig behagelig at have på. Dette betyder dog samtidigt også, at skoen ikke passer godt til længere gåture, da den hurtigt bliver slidt og er svær at reparere. 

 

Brogues

Brogues

Brogue er en lidt grovere sko, der passer perfekt til en tweed jakke eller et jakkesæt i uformel sammenhæng. Skoen stammer oprindeligt fra Skotland og Irland og er mønstret med små huller og aftegninger omkring kanterne af tåen, hælen og siderne.  Klimaet i Skotland og Irland har altid været kendt for at være meget vådt og fugtigt, hvorfor hulmønstrets oprindelige funktion formentligt har været at dræne vandet fra skoen. Brogue-skoen findes i mange forskellige varianter, med mere eller mindre mønster. En variant er wingtipsen, hvor kanten med takker skaber et dobbelt-v, som går videre bagud langs skoen som et par vinger.

 

Oxfordskoen

Oxfordskoen

Oxfordskoen er den mest formelle skomodel, og man bør derfor have mindst et par sorte oxfordsko som en del af sin garderobe. Skoen kan både bruges til festlige begivenheder, hvor dresscoden er eksempelvis "mørkt jakkesæt", men er også super god i forretningssammenhæng. Kendetegnene ved oxfordskoen, er at den har en glat overside med søm hen over tæerne samt lukket snøring, men den kan også findes i lidt mere dekorerede versioner. Et alternativt navn for oxfordskoen er Balmorals som er mere almindeligt i USA, men også i Skotland og Irland.

 

Derbyskoen

Derbyskoen

Derbyskoen er en mindre formel sko end oxfordskoen, og passer godt ind i mere hverdagsagtige sammenhænge. Typisk for derbyskoen er, at den har en åben snøring og overdelen ofte er fremstillet af et og samme læderstykke. Skoen findes i flere varianter, som egner sig til både finere og mindre formelle sammenhænge. Derbyskoen kan også gå under navnet Blucher, som er en fælles betegnelse for skoen i USA.

 

Galocher

Galocher

Galocher er en form for overtræk, der er beregnet til at trække over dine fine sko for at beskytte dem mod at blive beskidte og slidte. Her i Skandinavien kan galocher være særligt brugbare, hvis man ønsker at bruge sine lædersko hele året rundt og især hvis du har såler, som hurtigt tager skade af vores våde klima. Tidligere blev galocher produceret i læder og ofte i mørke farver som brun og sort, men i dag fås de i mange farver og er ofte produceret i gummi eller et andet syntetisk materiale.

 

Munkesko

Munkeskoen

Munkeskoen er en mellemting, når det kommer til graden af formalitet. Den er mere formel end derbyskoen, men knap så formel som oxfordskoen. Stilistisk passer munkeskoen godt både til et par jeans, men også til et finere jakkesæt i mere formelle sammenhænge. Kendetegnene ved munkeskoen er, at den lukkes med et eller to spænder i stedet for med snørebånd. Det hævdes, at denne type af lukning er inspireret af de sandaler som 1400-tallets munke brugte, og det er også derfor de er blevet navngivet munkesko.

 

 

Loafers

Loafers

Loafers, også kaldet slip-ons, er en afslappet sko, men stadig et stilfuldt alternativ til en almindelig snøret sko. Skoen er let at genkende, da den ikke har nogen snøring og ofte er udstyret med "kvaster" på oversiden af foden. Oprindeligt kommer modellen fra Norge, hvor den blev brugt som en uformel forretningssko, men over tid har skoen udviklet sig til også at fremstå som en modesko. Stilistisk passer loafers fremragende til et par jeans og en jakke, men også til mere formelle begivenheder. Loafers findes i flere varianter, herunder tasselloafers og pennyloafers. Typisk for tasselloaferen er de karakteristiske kvaster, som sidder på oevrsiden. Pennyloaferen er dekoreret på oversiden med et bånd med en åbning i midten. Denne åbning brugte man i 1950'erne til at lægge en mønt i, som man kunnne bruge til en mønttelefon. Det er også herfra navnet "pennyloafer" kommer.

 

 

Støvler

Støvler

Støvlen har eksisteret i tusinder af år og har altid haft det samme formål; at beskytte foden og anklen mod fugt og sår. Støvlen er en sko med højt skaft og findes i mange forskellige typer og materialer, og med eller uden snørebånd. Det kan være alt fra en simpel vandrestøvle til en smukt broguemønstret bystøvle, der er perfekt til et par flanellbukser. En anden variant af støvlen er ørkenstøvlen, som stammer fra Cairos basarer i begyndelsen af 1900-tallet. Typisk for ørkenstøvler er, at de normalt er lavet af ruskind og har en meget kort snøring, samt at de ofte er udstyret med en gummisål. Denne model er velegnet til en ikke så formel påklædning.

Andre modeller af støvler kan være chelsea støvler, Chukka støvler eller jodhpur støvler. Typisk for chelsea støvler er, at det er en træk-på-støvle med elastik i siderne. Et typisk eksempel på disse er R.M. Williams klassiske støvler. Chukka Boot er en ankelhøj og afslappet støvle, der ofte kun har to til tre huller til snøring. Et typisk eksempel på denne støvlemodel er Clarks ørkenstøvle. Jodhpur støvlen er en ankelhøj støvle, som oprindeligt er designet til ridning. Denne støvle er lukket med et spænde og en rem, der går rundt om anklen. 

 

Sandaler

Sandalen

Sandalen er en uformel og meget omdiskuteret skotype. Kan eller kan den ikke blive brugt i bymiljøet? Vi lader dette spørgsmål være ubesvaret. Typisk for sandalen er, at den består af mere tomrum end sko og i højere grad består af remme end hele stykker af læder eller stof. Sandalen er et meget luftigt alternativ, som er velegnet til den varme årstid. Det ældste eksemplar af et par sandaler som er blevet fundet, er over 10.000 år gammelt.

 

 

Saddleshoe

Saddleshoe

Saddleshoe-modellen er en afslappet model af oxfordskoen og er kendetegnet ved, at den har en glat skospids og et sadelformet læderstykke ved snørebåndene, ofte i en farve der er i kontrast med resten af skoen. Skomodellen blev introduceret på markedet i 1906 af den amerikanske virksomhed Spalding og derefter som en sportssko til tennis- og squashspillere. I dag er modellen igen blevet populær og er perfekt egnet til den mere afslappede stil med et par jeans eller cargo bukser.

 

Seilersko

Sejlersko

Sejlersko er en afslappet klassiker, når det kommer til den maritime sommermode. De fås i både læder og lærred og har altid en lille snøring. Sålen er originalt fremstillet i hvidt mønstret gummi for at give et bedre greb på båddækket uden at efterlade grimme mærker. Den moderne sejlersko kommer oprindeligt fra amerikanske Paul Sperry, der observerede hvordan hans hund ubesværet bevægede sig på is. Efter at have studeret hundens poter, fandt han frem til at mønstret i hundens poter gav det gode greb og herefter begyndte han at eksperimentere med den samme funktion på sko, hvilket i sidste ende blev til den moderne sejlersko.

 

 

Sneakers

Sneakers

Sneakers er den mest uformelle skomodel. Faktisk er sneakers en gymnastiksko, som har fået et gennembrud hos den almene person, takket være sin gode komfort og ofte forholdsvis lave pris. Skoen har fået navnet sneaker, fordi den, takket være dens gummisål, var så tavs, at man let kunne snige sig ind på andre når man gik med dem. Historien om sneakers startede i den anden halvdel af 1800-tallet, da man begyndte at producere enkle sko med gummisåler. I dag er sneakers ikke længere så enkle, og har udviklet sig til en high-tech sko, som man kan få i mange variationer og endda specielt tilpasset til den enkelte person.

 

 

Mokkasin

Mokkasin

Mokkasiner er en lettere forårs- og sommersko, der oprindeligt blev brugt af de nordamerikanske indianere. Skoen har en meget enkel konstruktion og består faktisk kun af tre separate dele; overdel, sider og bund og en sål, der er syet sammen med et par enkle sting.

 

 

Espadrillos

Espadrillos

Espadrillos er en skomodel som oprindeligt stammer fra Katolina i Spanien allerede fra 1300-tallet. Modellen blev brugt af landmænd og fiskere, men i dag anvendes den mere som en simpel sommersko. Espadrillos har ofte en sål fremstillet af halm eller træ, mens siderne er af stof. Sålen blev oprindeligt fremstillet af den spanske græstype "esparto" og deraf navnet espadrillos.

 

 

Tofler

Tøfler

Tøflen, som af de finere skoproducenter også bliver kaldt slippers, er praktisk til at varme fødderne om vinteren eller hvis man bare ikke vil have beskidte sokker. Tøfler findes i forskellige varianter, lige fra læder og fløjel og nogle har endda pelsfoer i. Tøflen er det perfekte stykke fodtøj til manden, der gerne vil være lidt finere i sit eget hjem. Hvorfor ikke også brodere sine initialer på?

 

 

Konstruktion & detaljer

 

Åpen snøring

Åpen snørning

En åben snøring, eller en såkaldt udenpåliggende snøring, betyder at skoens sidedele som snøringen sidder i er syet oven på skoens overdel. Dette gør det nemmere at tage skoen af og på, og giver foden en anelse mere plads.

 

Lukket snøring

Lukket snørning

En lukket snøring betyder at den del af overdelen som snøringen sidder fast i, er syet fast på skoens forreste del og er skjult. Denne type snøring gør at skoen sidder tæt til over vristen. 

 

 Læst

Læst

Læsten er en model af en fod, som en sko er bygget på, og kan være lavet i plast, træ eller metal. Alle producenter har været deres specielle læst, som følger forskellige gennemsnitsmål og æstetiske krav. Et kvalitetsmål for sko, er hvor længe skoen har siddet på sin læst og blevet formet efter den.  Jo længere den har siddet, jo mere komfortabel og elegant form kommer den til at få. 

 

Randsyede sko

Randsyede sko

Randsøm ses som den ædleste måde at sy et par sko sammen på og er en blåstempling af et par sko. Fordelene ved en rand-lavet sko er, at den har en god komfort og i højere grad kan tåle vand. En anden væsentlig fordel ved en randsyet sko er, at skosålen er lettere at skifte, da den er syet ind i skoen med en separat søm. En randsyet sko kan også gå under navnet "Goodyear welted", hvilket betyder, at den er produceret ved hjælp af den type maskine som Charles Goodyear JR brugte i slutningen af 1800-tallet, til at producere randsyede sko i et større omfang.

 

Det er typisk for randsyede sko, at overdelen og foret er syet sammen med indersålen, hvilket skaber hulrummet som foden er i. Rundt om på ydersiden af dette, syer man herefter en tynd læderrand i samme søm (selve randen i randsømmen), som også bliver syet fast til skoens sål. Mellem sålen og indersålen skabes et hulrum, som fyldes med kork. 

Cordovan

Cordovan

Læderkvaliteten Cordovan anses i skosammenhænge, ofte for at være det fornemste materiale, som man kan fremstille sko i. Cordovan har en lang holdbarhed og er meget let at vedligeholde, takket være det naturlige fedt som materialet indeholder. Læderet tages fra en hests bagdel, hvilket vil sige at der for en hest kun er læder nok til at fremstille et par cordovan sko. Ofte forbinder man cordovan med det amerikanske garveri, Horween, som i mange sammenhænge anses som den absolut bedste producent af cordovanlæder.

Læder

Læder

Læder er garvet skind fra dyr, og har forskellige egenskaber alt efter hvilken garvningssmetode, som er blevet brugt i processen.

 

Mokka

Mokka

Mokka er skind som har været mod kødsiden, det vil sige skindet som har siddet indad mod dyrets krop. Mokka er mere ru end normalt læder, og har derfor ikke samme glinsende effekt.

 

Nubuck

Nubuck

Nubuck er et mokkalignende materiale, som i modsætning til mokka, er skindet fra ydersiden af dyret, altså skindet på pelssiden. Dette giver skindet en mat og fin overflade.

 

Gummisåle

Gummisåle

Gummisålen er grovere og mere tilpasset efterår og vinter og mere ustadigt vejr, sammenlignet med lædersålen. En sko med gummisål er mere uformel, men kan dog stadig sagtens have et stilfuldt look. 

Lædersåle

Lædersåle

Lædersålen er et blødt og godt alternativ som er åndbart og mest velegnet til brug i tørvejr. Hvis du vil bruge en sko med lædersål i regnvejr, kan det være en god ide at tilføje en slidsål af gummi, for at give skoen mere beskyttelse.

 

Skoblok

Skoblok

En skoblok er med til at holde på skoens form og kan også bruges til at absorbere fugt uden at skoen sprækker i skindet. Det er bedst hvis skoblokken er lavet i cedertræ, som har antibakterielle egenskaber og dræber bakterier der kommer pga. fodsved. Desuden udskiller cedertræ en behagelig duft.

 

Til toppen 

Welcome!
We only deliver to addresses within following countries.
You may continue browse on this .x but we are not able to deliver any goods outside this country.
Save my choice
Continue to Denmark »